Redno pitje kave povezano z daljšo življenjsko dobo
Kava je za milijone ljudi po svetu nepogrešljiv del jutranjega rituala, znanstveni pregledi pa kažejo, da lahko poleg okusa in poživljajočega učinka prispeva tudi k daljšemu življenju. Analiza številnih kohortnih raziskav in meta-študij, objavljena v reviji Nutrients, je potrdila, da je uživanje treh do petih skodelic kave na dan povezano z manjšim tveganjem za umrljivost zaradi različnih bolezni.
Raziskovalci so ugotovili, da je pitje dveh skodelic dnevno povezano z 10- do 15-odstotnim zmanjšanjem splošne umrljivosti. Največ koristi se pokaže pri treh do petih skodelicah, ne glede na to, ali gre za kavo s kofeinom ali brez. Podobno velja za zdravje srca – pri omenjeni količini je tveganje za kardiovaskularne bolezni manjše za okoli 15 odstotkov.
Pregled je zavrnil domneve, da bi kava povečevala tveganje za raka, in celo nakazal zaščitni učinek pri določenih oblikah, denimo raku endometrija. Zmanjšano je tudi tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, medtem ko pri ljudeh, ki z njo že živijo, kava zmanjšuje verjetnost srčno-žilnih zapletov in umrljivosti.
Koristi segajo še na druga področja: manj kroničnih bolezni dihal in ledvic, nižja pojavnost kognitivnih motenj ter manjše tveganje za Parkinsonovo bolezen in počasnejše napredovanje bolezni. Poudarjen je bil tudi vpliv na dobro počutje – od večje mentalne ostrine in telesne zmogljivosti do boljšega okrevanja prebave po operacijah.
Strokovnjaki dodajajo, da je kljub dokazanim koristim pomembno, da kava ostane del uravnoteženega življenjskega sloga, ki vključuje raznoliko prehrano, gibanje in počitek.