NIJZ opozarja na posledice prekomernega uživanja soli

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja, da prekomerno uživanje soli resno ogroža zdravje prebivalcev. Visok vnos soli lahko povzroči povišan krvni tlak, kar povečuje tveganje za možgansko kap ter bolezni srca in ožilja. Strokovnjaki zato priporočajo prilagoditev prehrane in zmanjšanje uporabe predelanih živil, ki pogosto vsebujejo skrite količine soli.

NIJZ opozarja na posledice prekomernega uživanja soli

Po podatkih NIJZ prebivalci Slovenije dnevno zaužijejo v povprečju 12 gramov soli, kar je kar 135 odstotkov nad priporočenim dnevnim vnosom. Svetovna zdravstvena organizacija svetuje največ pet gramov soli na dan, kar ustreza eni čajni žlički. Za osnovno delovanje organizma pa odrasli potrebujejo zgolj 1,4 grama, otroci pa še manj – v starosti od enega do štirih let celo manj kot en gram dnevno.

NIJZ izpostavlja, da je največ soli pogosto skrite v živilih, kot so sir, prekajeno meso, vložena zelenjava in številni polpripravljeni izdelki. Prebivalcem svetujejo, naj obroke obogatijo z več zelenjave in vlaknin, pri nakupu pa preverjajo hranilne tabele na embalaži in izbirajo živila z manjšo vsebnostjo soli.

Sol sicer velja za naravni ojačevalec okusa, zato se telo navadi na višjo stopnjo slanosti. Jedem z manj soli se lahko sprva odpove okus, vendar se po približno osmih tednih postopnega zmanjšanja vnosu okusne zaznave ponovno prilagodijo.

Strokovnjaki še opozarjajo, da obstajajo posebne okoliščine, ko je potreba po soli višja – med večjimi telesnimi napori, pri športnikih, fizičnih delavcih ali ob zdravstvenih težavah, kot so bruhanje, driska, povišana telesna temperatura ali močno potenje.

NIJZ ob tem poziva k ozaveščanju javnosti in spodbuja k manjšemu uživanju soli kot ključnemu koraku k boljšemu zdravju celotne populacije.

Image
Elekrtonski naslov uredništva
urednistvo@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Priljubljeno

Priljubljeno

Vesti

Vse vesti
0