Živila, ki se jim je bolje izogniti na prazen želodec

Zajtrk je pogosto označen kot najpomembnejši obrok dneva, a kljub številnim priporočilom o tem, kaj zjutraj zaužiti, se redko omenja, katera živila lahko na prazen želodec povzročijo več škode kot koristi. Nutricionisti opozarjajo, da ima prazna prebavila drugačne potrebe kot telo v drugem delu dneva. Nekatera živila lahko na tešče povzročijo nelagodje, prebavne motnje ali celo draženje želodca.

Živila, ki se jim je bolje izogniti na prazen želodec

Med živila, ki se jim je zjutraj bolje izogniti, sodi paradižnik. Čeprav je bogat z vitamini in antioksidanti, lahko njegova kislost v kombinaciji z želodčno kislino povzroči zgago ali nelagodje v želodcu.

Podoben učinek imajo tudi citrusi, kot so limone, pomaranče in grenivke. Zaradi visoke vsebnosti kisline lahko dražijo ustno sluznico ter povzročajo bolečine v želodcu, še posebej pri ljudeh z občutljivo prebavo.

Mnogi zjutraj radi posežejo po svežem kruhu ali drugih izdelkih iz kvašenega testa. A kvas lahko na prazen želodec povzroči napenjanje in prebavne težave, zato strokovnjaki priporočajo, da se takih jedi v zgodnjih urah raje izognete.

Čeprav kumare veljajo za lahko, vodeno in osvežujoče živilo, lahko njihova surova oblika zgodaj zjutraj povzroči napenjanje, vetrove ali celo zgago. Pričeti dan s surovo zelenjavo torej ni vedno najboljša izbira.

Presenetljivo se na seznamu znajde tudi jogurt. Čeprav vsebuje koristne mlečnokislinske bakterije, se te v stiku z močno želodčno kislino hitro uničijo, s čimer izostane njegov pozitiven vpliv na črevesno floro.

Strokovnjaki svetujejo, da dan raje začnemo z lažjimi, manj kislimi obroki, ki ne obremenijo želodca – na primer z ovseno kašo, polnovrednim kruhom, banano ali kuhanimi jajci. Tako si zagotovimo energijo za začetek dneva brez nepotrebnega nelagodja.

Image
Elekrtonski naslov uredništva
urednistvo@adriainfo.si

Uredništvo:
urednistvo@adriainfo.si

 

Priljubljeno

Priljubljeno