Živila, ki se jim je bolje izogniti na prazen želodec
Zajtrk je pogosto označen kot najpomembnejši obrok dneva, a kljub številnim priporočilom o tem, kaj zjutraj zaužiti, se redko omenja, katera živila lahko na prazen želodec povzročijo več škode kot koristi. Nutricionisti opozarjajo, da ima prazna prebavila drugačne potrebe kot telo v drugem delu dneva. Nekatera živila lahko na tešče povzročijo nelagodje, prebavne motnje ali celo draženje želodca.
Med živila, ki se jim je zjutraj bolje izogniti, sodi paradižnik. Čeprav je bogat z vitamini in antioksidanti, lahko njegova kislost v kombinaciji z želodčno kislino povzroči zgago ali nelagodje v želodcu.
Podoben učinek imajo tudi citrusi, kot so limone, pomaranče in grenivke. Zaradi visoke vsebnosti kisline lahko dražijo ustno sluznico ter povzročajo bolečine v želodcu, še posebej pri ljudeh z občutljivo prebavo.
Mnogi zjutraj radi posežejo po svežem kruhu ali drugih izdelkih iz kvašenega testa. A kvas lahko na prazen želodec povzroči napenjanje in prebavne težave, zato strokovnjaki priporočajo, da se takih jedi v zgodnjih urah raje izognete.
Čeprav kumare veljajo za lahko, vodeno in osvežujoče živilo, lahko njihova surova oblika zgodaj zjutraj povzroči napenjanje, vetrove ali celo zgago. Pričeti dan s surovo zelenjavo torej ni vedno najboljša izbira.
Presenetljivo se na seznamu znajde tudi jogurt. Čeprav vsebuje koristne mlečnokislinske bakterije, se te v stiku z močno želodčno kislino hitro uničijo, s čimer izostane njegov pozitiven vpliv na črevesno floro.
Strokovnjaki svetujejo, da dan raje začnemo z lažjimi, manj kislimi obroki, ki ne obremenijo želodca – na primer z ovseno kašo, polnovrednim kruhom, banano ali kuhanimi jajci. Tako si zagotovimo energijo za začetek dneva brez nepotrebnega nelagodja.